Kart over ensomheten -- et foredrag om ensomhet
Hva er egentlig ensomhet? Stemmer det at vi er mer ensomme enn før?
Idet verden stengte ned i 2020, satte forfatter Hilde Østby seg ned for å skrive en bok om ensomhet. Resultatet ble en personlig, men likevel allmenngyldig bok om undersøkte menneskelig kommunikasjons minstedeler: hun har satt seg inn i forskningen på blikk og latter, forståelse og fellesskap, tillit og berøring, og de forskjellige måtene vi skyves ut av fellesskapet på. Foredraget vil handle om rasisme og diskriminering, forakt, skam og redsel, vold og voldtekt, sorg og PTSD, og om det å ikke bli berørt og holdt, ikke sett i øynene og forstått.
Men det handler også om menneskets utrolige krefter: Vi er plastiske, og vi er alltid relasjonelle. Og ensomheten er noe vi må bekjempe i fellesskap, til felleskapets beste.
Hilde Østby (f. 1975) er utdannet idéhistoriker, og har i en årrekke jobbet som journalist, kritiker, skribent og forfatter. Hun utga høsten 2022 sin sjette bok, Kart over ensomheten (Cappelen Damm), og har tidligere skrevet boka Kreativitet. Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden, og Å dykke etter sjøhester (som ble skrevet sammen med søsteren Ylva Østby, nevropsykolog ved UiO), som er kommet ut på 21 språk, deriblant engelsk, tysk, fransk, mandarin og russisk. Både Mageboka og Kart over ensomheten utgis i hele den engelskspråklige verden i år. Romanen Leksikon om lengsel ble i 2013 kåret til én av årets beste av Dagbladet og VG. Adventures in Memory ble i 2018 kåret til en av årets beste bøker av The Sunday Times. Hilde Østby er fast spaltist i Aftenposten, holder kurs og er en ettertraktet foredragsholder.